Framtidshus 1, som vårt hus kallades under Bo01-mässan, ritades av Mats Molén Arkitektkontor AB. Tanken bakom Framtidshuset var att skapa enkla och funktionella lösningar till en rimlig kostnad.

Huskropparna med loftgångar och trapphus omgärdar och skyddar den grönskande innergården som alltid ligger i lä trots närhet till havet.

Enkla och funktionella lösningar

Valet av enkla grundkonstruktionen med trästomme och förtillverkade sektioner ledde till en relativt låg byggkostnad.

Husen och lägenheterna präglas av ljusa, öppna ytor och sunda material samt naturnära kulörer.

Känslan och närvaron av naturmaterial följer med husets utsida och träfasader även in i lägenheterna med sina trägolv och träsnickerier.

Social boendemiljö

Den sociala boendemiljön stimuleras genom utformning av loftgångar, uteplatser och den gemensam innergården. Detta har medfört känslan av att Framtidshus 1 och Salongen 16 inte bara blivit ett boende utan också en livsstil för oss som bor här. Här ler vi och trivs!

Prisbelönt innergård

Vår innergård blev designad av Peter Gaunitz inför bomässan 2001 och vann första pris i tävlingen Gröna Gårdar, som handlade om att skapa en gård med både stora estetiska värden och hänsyn till den biologiska mångfalden.

Läs och se fler bilder: Peter Gaunitz blogg om vår fina innergård

Hållbar helhetslösningar

Salongen 16 är ett exempel på hur arkitektur och byggande kan skapa en hållbar lösning baserat på såväl ekonomiska, sociala och Bo-mässans miljömässiga kriterier avseende bl.a. utemiljöer, kretslopp och drift.

Ett av kraven för deltagande i Bo01-mässan var att fastighetsutvecklaren skulle åta sig att uppfylla några av de gröna punkter som specificerats. Utöver dessa krav valde arkitekten att låta Framtidshus 1 att gå ett steg längre – in i framtiden genom att låta byggnaderna såväl exteriört som interiört präglas av materialet trä.

Valet av trä som byggnadsmaterial har i efterhand visat sig vara en god framtidsvision eftersom just trä på senare år har lyfts fram som ett bra materialval ur hållbarhetsperspektiv.