Ekologiskt och socialt hållbart

Människans samspel med sin miljö var en grundläggande faktor i planeringen av Bo01-området.

Bo01-området planerades för att bli ekologiskt och socialt hållbart. Via tillgång till grönska och vatten, tillvaratagande av dagsljus och variation i syn- och hörselintryck skapades en miljö som människor kan må bra i.

Kretsloppstänkande

Malmö stad ville också att outnyttjade resurser såsom matrester och dagvatten tos tillvara istället för att betraktas som en belastning.

Källsortering

För att dra nytta av matavfallet och föra in näringsämnena i kretsloppet igen måste avfallet sorteras.

Inom Bo01-området finns ett sopsugssystem kopplat till nästan alla fastigheters hantering av hushållsavfall. Via två rör – ett grönt för komposterbara matrester och ett grått för övriga hushållssopor (mindre och brännbara rester som paketeras i påsar).

Påsarna med avfall hamnar först i en i huset installerad tank för hushållsavfall och sugs därifrån via  i underjordiska ledningar till de tömningspunkter som finns i utkanten av stadsdelen, bl.a invid hamnkontoret. Särskilda sopbilarna kopplar på sina slangar och suger allt avfall från de anslutna fastigheterna. Sopsugsanläggningen ägs och sköts av Ribestads samfällighet.

Dagvattenhantering

Kanaler och dammar

På Bo01-området finns ett öppet dagvattensystem. De öppna dagvattenkanalerna runt husen och dammarna gör så att vattnet fördröjs och renas inne i stadsdelen. Genom ett öppet dagvattensystem minskar problemen vid översvämningar. Kraftiga skyfall kan svämma över ledningarna och avloppsrören i vanliga dagvattensystem och i slutändan innebära att man måste skicka ut orenat vatten i hav och vattendrag.

Dagvattenkanalerna kantas av svarta, räfflade betongplattor som ska varna gående och trafik för kanterna. I kanalens hörn har hällar av granit placerats, och vid ingångarna till husen ligger plåtar över kanalen som en bro.

Stuprören som leder vatten från taken mynnar ut i de öppna dagvattenkanalerna, runt byggnaderna i området, som leder vattnet vidare till de dammar med våtmarksväxter som finns anlagda i området. Från dessa dammar leds sedan vattnet vidare antingen mot havet eller mot Bo01s saltvattenskanal.

När det regnar kraftigt bräddar överskottsvattnet över i saltvattenkanalen, och vid torka fylls vatten på från det kommunala nätet.

Gårdar & Grönytor

Dagvattensystemet bygger på att de ytor som hårdgjorts, vilket har kompenserats på med gröna ytor. För att få så mycket grönska som möjligt tillämpades under Bo01 ett system med grönytefaktor.

Grönytefaktor som för Bo01-området bestämdes till minst 0,5 gör att inte bara att bostadsgårdarna innehåller mycket grönt, utan även husens tak och väggar är till stor del klädda av växter. Gårdarna rymmer också ”Gröna punkter” som gynnar biologisk mångfald och underlättar dagvattenhanteringen.

Exempel på gröna ytor som ger poäng är växtbäddar, grönska på väggar (kläng- och klätterväxter), gröna tak (mestadels sedumtak), vattenytor i dammar och större träd eller buskar.

Uppskattade oaser

Växtligheten tar också emot regnvattnet och minskar mängden regnvatten som når marken. På så sätt hindras vattnets fart ner och flödet blir mycket jämnare vilket minskar risken för översvämningar.

Områdets kanaler och dammar med springbrunnar och fontäner är mycket uppskattade av så väl vuxna som barn, då det bjuder till ro samt oändliga möjligheter till upptäckter och lek.