Renovering av lägenhet
Det är alltid tillåtet och önskvärt att bostadsrättsinnehavaren håller lägenheten i gott skick och vidtar lämpliga åtgärder vid behov, t ex golvslipning, målning mm.
Tänk på: Informera grannarna innan du tar in hantverkare eller själv utför störande arbeten. Undvik tider som kan upplevas som särskilt störande.
Du får inte göra ändringar i de installationer, ytterväggar eller andra delar som är föreningens ansvar.
Omfattande ändringar av rum och planlösningar samt renovering av kök eller badrum kräver föreningens tillstånd.
Ansvar för åtgärder som utförts av dig eller på uppdrag av dig
Ansvaret – gentemot föreningens medlemmar – för genomförda åtgärder i din lägenhet och kvaliteten i dessa är ditt eget. Detta gäller åtgärder och arbeten som utförts av dig eller på uppdrag av dig.
- Även om föreningen godkänt att renovering får genomföras är det alltså lägenhetsinnehavarens ansvar för hur dessa genomförs, dvs. att arbetena utförts på hantverksmässigt sätt av behöriga installatörer.
- Vi ev. brister i arbeten som utförts på uppdrag av enskild medlem är det alltid medlemmens/lägenhetsinnehavarens ansvar att se till att dessa åtgärdas så att inte andra föreningen eller enskilda medlemmar drabbas, t.ex. av fuktskador.
- Även efter försäljning av bostadsrätt där brister, som beror på åtgärder som säljaren tidigare vidtagit i lägenheten, har säljarens fortsatt ansvar gentemot köparen för dessa.
Ansökan om tillstånd för renovering i lägenhet
Behörighet för hantverkare
Arbeten som avser elektriska installationer eller vatten och avlopp ska utföras av behörig person och i förekommande fall ska hantverkare utfärda kvalitetsintyg enligt respektive branschs standard. Exempel på behörigheter och kvalitetsstandarder som ska finnas/följas för hantverkare:
- Behörig elektriker
- Behörig våtrum
- Säker Vatten
Det är framförallt sådana arbeten, såsom installationsarbeten och badrum, som vid bristfälligt utförande kan beröra övriga medlemmar och föreningens utrymmen/installation där behörighet och kvalitetsintyg måste finnas.
För dig som köpt en renoverad bostadsrätt
Om du köpt en bostadsrätt av någon som renoverat har ansvaret för denna – gentemot föreningens övriga medlemmar – övergått från säljaren till dig som köpare (från och med tillträdesdagen som står i köpeavtalet).
Om du upptäcker brister efter att du flyttat in kan du kontakta säljaren eller be mäklaren som förmedlat försäljning att hjälpa dig att reda ut om säljaren har något ansvar gentemot dig.
- Upptäcker du allvarliga brister i din lägenhet och som kan drabba övriga medlemmars lägenheter måste du kontakta styrelsen för BRF Salongen 16.
- Även om det inte är föreningens ansvar om bristerna orsakats av bostadsrättsinnehavaren så är det angeläget att förhindra och begränsa ev. följdskador som kan drabba andra lägenheter.